More Website Templates @ TemplateMonster.com. December03, 2012!

Legendario Elixir de Cuba (70,-)

Země původu Kuba, stáří 7 let

Charakteristiku tohoto lahodného rumu určují především nasládlé rozinky, které jsou v rumu macerovány po dobu jednoho měsíce. Vůně je jemná ovocná a sladká, podtržená typickou příchutí panenské šťávy nejkvalitnější kubánské cukrové třtiny.

Pampero Aňejo Aniversario reserva exclusiva (90,-)

Země původu Venezuela, stáří min. 6 let

Je vynikající rum pro opravdové znalce rumů. Jedná se o velice specifický rum, který byl na trh uveden při příležitosti 25tého výročí společnosti Pampero v roce 1963. Zraje v dubových sudech, kde získává intenzívní a bohatou vůni, chuť i krásnou barvu.

Pyrat XO Reserve (90,-)

Země původu Anguilla, stáří 15 let

Je rum pocházející z ostrova z Anguilly a je míchaný z velmi dobře vyzrálých rumů, starších 15 let s hutným a sladkým aroma. Chutná po vanilce, marcipánu, sladkém koření a vyzrálém ovoci, výrazné citrusové aroma. Dezertní rum s dlouhým koncem.

Don Papa 7 Y.O. (100,-)

Země původu Filipíny, stáří 7 let

Je prémiový rum z filipínského ostrova Negros Occidental. Je destilovaný z nejlepší cukrové třtiny na světě. Zraje 7 let v dubových sudech v podhůří Mount Kanlaon. Don Papa má dlouhou, bohatou texturu a nabízí chuť vanilky, medu a kandovaného ovoce. Závěr je dlouhý a hřejivý.

Diplomatico Reserva Exclusiva (110,-)

Země původu Venezuela, stáří min. 12let

Je směs rumů vyrobených na kotlíkových destilačních zařízeních a zrajících min. 12 let. Je sladký, s ovocnou chutí, což je charakteristické pro všechny rumy Diplomatico, avšak je intenzivnější a plnější chuti. Jedná se o výjimečný ultraprémiový rum.

Ron Zacapa Centenario 23Y (110,-)

Země původu Guatemala, stáří min. 6 let

Je destilován z fermentovaného čistého panenského sirupu cukrové třtiny. Zraje systémem Solera v nadmořské výšce 2.333 metrů v sudech z amerických bílých dubů, ve kterých zrál dříve Bourbon a Sherry Pedro Ximenez. Tento rum je navíc na dva roky ukládán do sudů z francouzských dubů, ve kterých byl dříve uložen cognac. Ron Zacapa Centenario je vyráběn z rumů o průměrném stáří 6 let. Tyto rumy jsou následně pečlivě míchány a ještě jednou již smíchné stařeny 1 - 2 roky taktéž v dubových sudech.



Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Původ slova rum není jasný, nicméně existují dvě teorie o vzniku tohoto označení. Podle první teorie je slovo rum odvozeno od slova rumbellion, což je anglicky „velký ruch“. Podle druhého tábora pochází pojmenování tohoto nápoje od latinského názvu „sacharum officinarium“. Postup výroby rumu je poměrně složitou záležitostí.

I. ZPRACOVÁNÍ CUKROVÉ TŘTINY
Rostliny se rychle rozřežou a lisují. Většina výrobců používá pro výrobu rumu melasu z cukrové třtiny. Ostatní používají pro výrobu přímo vylisovanou šťávu z cukrové třtiny. Výrobce guatemalského rumu Zacapa a Botran používá zahuštěný sirup, který je vyroben právě ze šťávy cukrové třtiny a výrobce jej označuje jako třtinový med.

II. FERMENTACE RUMU
Fermentace v procesu výroby rumu probíhá tak, že se k základní surovině přidají kvasnice a voda.

III. DESTILACE RUMU
Většina výrobců používá k výrobě rumu kontinuální destilaci za použití destilační kolony. Ta způsobuje několikanásobnou destilaci a výsledný produkt je charakterizován zejména jemností. Naopak rum, který je vyroben za pomoci destilačního přístroje alembik, je aromatičtější a chuťově plnější.

IV. ZRÁNÍ/STAŘENÍ RUMU
Rum zraje zejména v dubových sudech o různém obsahu. Rumy nejčastěji zrají v použitých dubových sudech po bourbonu nebo whisky. Rum získává tmavší barvu podle toho, jakou dobu v sudech zrál a také podle tloušťky vypalované vrstvy uvnitř sudu.

V. FILTRACE
Filtrace rumů má dvojí význam. Za prvé se z rumu odstraní nečistoty vzniklé stařením v sudech. Druhý význam je charakterizován především blanco rumy. Pomocí speciálních metod filtrace se získá naprosto čistý produkt, který se užívá především při tvorbě nejrůznějších koktejlů.

VI. BLENDING A LAHVOVÁNÍ
Míšení rumů mají na starosti specializovaní „Master Blenders“. Hlavním úkolem těchto pracovníků je, aby pokaždé namíchali stejný produkt.